Българската народна банка и търговските банки в страната преминаха успешно от

...
Българската народна банка и търговските банки в страната преминаха успешно от
Коментари Харесай

Българските банки преминаха към нова платежна система

Българската национална банка и комерсиалните банки в страната преминаха успешно от *TARGET2 към T2, новата платежна система за огромни заплащания на Евросистемата,  от Централната банка на България. 

Т2 се състои от система за брутен сетълмент в действително време (RTGS) на заплащания, свързани с интервенциите на паричната политика на Евросистемата, както и междубанкови и търговски транзакции. TARGET2 обработва заплащания приблизително на стойност 2,2 трилиона евро дневно,  от Европейската Централна банка (ЕЦБ).

" Първият ден от интервенциите на Т2 мина безпрепятствено макар забавеното затваряне, главната причина, за което беше разпозната и отстранена. Новата RTGS система сетълментира към 400 000 транзакции, като цяло подхожда на междинния размер преди миграцията ", означават от ЕЦБ.

Press release: Successful launch of new T2 wholesale payment system
— European Central Bank (@ecb)
Софтуерът и средата за новата система бяха доставени от Banca d`Italia (Банката на Италия), Banco de España (Банката на Испания), Banque de France (Банка на Франция) и Deutsche Bundesbank (Германска Бундесбанк). Това са четирите национални централни банки, които работят като снабдители на услуги за TARGET услуги (T2, TARGET2- Ценни бумаги и TIPS). 

Този план е иницииран през декември 2017 година за хармонизиране и консолидиране на услугите на TARGET в интерес на европейските финансови пазари и възстановяване на успеваемостта на разноските. Новата система предлага усъвършенствана киберустойчивост и усъвършенства потреблението на ликвидност, защото участниците са в положение да насочват, ръководят и следят ликвидността в парите на централната банка във всички услуги на TARGET. Хармонизирането се реализира посредством прекосяване към стандарта за известия ISO 20022, както и посредством набор от общи съставни елементи, които се споделят сред услугите на TARGET, което води до спомагателни спестявания на разноски за участниците. Бяха направени механически промени в TARGET2-Securities през юли 2022 година в подготовка за стартирането на новата система за заплащане на едро T2, която завършва плана за консолидация.
 Турските банки Isbank и Denizbank стопираха потреблението на съветската платежна система
Турските банки Isbank и Denizbank стопираха потреблението на съветската платежна система " Мир "

След като Вашингтон разшири глобите си предходната седмица

Какво съставляват платежните системи?

Съвременните стопански системи разчитат на сигурното и дейно протичане на транзакциите. Платежните системи обезпечават инфраструктурата, която разрешава придвижването на пари в стопанската система. TARGET2 е платежна система, която дава опция на банките в Европейски Съюз да вършат между тях парични преводи в действително време. Това се назовава брутен сетълмент в действително време.

Защо банки изпращат пари на банки в други страни?

Чрез платежните системи централни и търговски банки правят презгранични заплащания една към друга:
когато заплащат артикули, услуги или финансови активи, които идват от друга страна (за лична сметка или от името на техни клиенти); когато пожелаят да заемат една на друга пари; за задачите на провеждането на паричната политика, т.е. интервенции на открития пазар, които се организират от националните централни банки от еврозоната и в които банките могат да заемат от централните банки пари, предоставяйки като гаранция уместно поръчителство.
*TARGET2 е платежна система, чийто притежател и оператор е Евросистемата. Тя е водещата европейска платформа за обработка на огромни заплащания и се употребява както от централни, по този начин и от търговски банки за култивиране на заплащания в евро в действително време.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР